sunnuntai 2. elokuuta 2015

Jannen pizzatehdas



Minun avomieheni on ollut ihan omaa luokkaansa pizzan teossa aina ja meillä valmistuukin harva se viikonloppu mitä herkullisimpia kotipizzoja. Tämä viikonloppu ei ollut siinä suhteessa ollenkaan poikkeus. Yllätin kuitenkin mieheni tällä kertaa vaatimalla, että hän kertoo minulle mitä kaikkea ja kuinka paljon pizzoihin tulee, jotta voi jakaa ohjeen blogissani muillekin pizzan ystäville. Minusta tämä ohje on todellakin jakamisen ja kokeilemisen arvoinen.

Määrien arviointi on vaikeaa silloin kun on tottunut tekemään taikinat ja kastikkeet kokeilemalla eri aineita eri suhteissa, eikä niinkään noudattamaan mitään tarkkaa reseptiä. Taikina saattaa olla hieman erilainen vaikka joka kerta, kun pizzaa valmistuu. Niinpä näitäkään ohjeita ei tarvitse orjallisesti noudattaa, vaan rohkeasti kokeilemalla ja säätämällä eri ainesosien suhteita voi etsiä omaan suuhunsa parhaiten maistuvan vaihtoehdon. Lisäksi Janne pyysi mainitsemaan, että hän ei todellakaan ole pizzan teossa mikään ammattilainen (vaikka minun silmissäni sitä onkin ;)) ja että tämä ohje ei siis varmastikaan ole monessakaan kohtaa ns. oikeaoppinen. Eli voi olla että tässä tehdään asioita väärin tai väärässä järjestyksessä tai muuten vain hassusti, mutta tällä tavalla meillä kotipizza valmistuu ja aina on herkullista ollut. :)


Pizzakastike

Pizzan valmistus kannattaa kuulemma aina aloittaa kastikkeen valmistuksella. Kastikkeeseen tarvitaan seuraavia aineksia:

1 prk (500g) tomaattimurskaa
1 tuubi tomaattipyrettä
2 tl sokeria
0,5 tl (kuivattua) timjamia
rouhittua mustapippuria oman maun mukaan (meillä laitetaan runsaasti, n. 1 rkl)
2 tl basilikaa
1 tl oreganoa
0,5-1 tl suolaa
1 rkl ketsuppia
1 rkl öljyä
n. puolet säilykeananaspurkin mehusta
(valkosipulia)

Kaikki ainekset mitataan kattilaan ja kastikkeen annetaan sen jälkeen kiehua hiljalleen välillä sekoittaen vähintään tunnin ajan. Kastikkeen kiehuessa valmistuu kätevästi pizzataikina.


Pizzataikina

7 dl vettä
1 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
n. 2,5 dl öljyä
1 tl suolaa
1 tl aromisuolaa
n, 280 g karkeaa vehnäjauhoa
n. 420 g durum-vehnäjauhoa
n. 300 g puolikarkeaa vehnäjauhoa

1. Lämmitä vesi n. 45 asteiseksi (hieman kädenlämpöä lämpöisempää).
2. Lisää sokeri veteen ja tämän jälkeen kuivahiiva. Sekoita hyvin.
3. Lisää suolat ja öljy.
4. Lisää nesteeseen durum-vehnäjauhot, karkeat vehnäjauhot ja puolikarkeista vehnäjauhoista suurin osa ja aloita taikinan vaivaaminen. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella noin 20 minuutin ajan.
5. Lisää puolikarkeita vehnäjauhoja taikinaan vaivaamisen loppuvaiheessa pienissä erissä, kunnes saat taikinaan oikean koostumuksen. Taikinan pitäisi olla joustavaa, mutta vielä hieman tahmeaa, niin että se hieman tarttuu sormiin, muttei ole kuitenkaan mahdotonta saada sitä pois sormista.
6. Jätä valmis taikina kohoamaan liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan n. puolen tunnin ajaksi.


Meillä pizzan paistamisessa käytetään uuniin laitettavaa pizzakiveä. Kiven avulla pizzoista tulee todella rapeita sekä reunoista että pohjasta. Laita pizzakivi lämpenemään uuniin siinä vaiheessa, kun laitat uunin päälle. Meillä pizzat paistetaan n. 255 asteessa 10-15 minuutin ajan (täytteiden määrästä riippuen) hieman keskitasoa alempana.

Kun pizzataikina on kohonnut, aloitetaan pizzojen kokoaminen. Tämän ohjeen mukaan valmistetusta taikinasta tuli tällä kertaa 6 pizzaa. Yhden pizzan halkaisija on n. 30 cm (pizzakiven halkaisija 33 cm). Taikina kaulitaan pizza kerrallaan karkealla vehnäjauholla jauhotetulla leikkuulaudalla. Kun pohja on saatu haluttuun muotoon, siirretään se hyvin jauhoitetun pizza- tai leipälapon päälle, jossa täytteet lisätään pizzaan. Meillä käytetään puista leipälapiota, joka hankittu joskus aikanaan leivinuunissa paistamista varten.

Ensimmäisenä pohjan päälle sivellään ohut kerros pizzakastiketta. Kastikkeen päälle laitetaan runsas kerros raastettua kermajuustoa ja sen jälkeen muut täytteet halutussa järjestyksessä. Valmiiksi koottu pizza siirretään tämän jälkeen uunissa olleen pizzakiven päälle ja paistetaan kypsäksi. Valmis pizza siirretään pizzalapion avulla pois pizzakiven päältä ja kivi jätettään uuniin odottamaan, kunnes seuraava pizza on paistovalmis. Jos kiven päälle valuu pizzakastiketta tai muita täytteitä, ne voi irrottaa kivestä rappaamalla, kiveä ei saa kastella ollenkaan!

Tänään meillä valmistui pizzoja seuraavilla täytteillä:

Pepperoni-ananas-aurajuusto
Vasemmanpuoleisessa kuvassa myös käyttämämme pizzakivi.

Mozzarella-kirsikkatomaatti-paprika-pesto-basilika
Basilika lisätty pizzaan paiston jälkeen.


Mozzarella-kirsikkatomaatti-paprika-pesto-punasipuli-basilika
Basilika lisätty pizzaan paiston jälkeen.


Kinkku-keltahapero-punasipuli
Keltahaperot saatu Jannen Kikka-tädiltä, 
sienet paistettu voissa ja maustettu valkopippurilla ja suolalla ennen pizzaan lisäystä.


Pepperoni-kirsikkatomaatti-basilika
Basilika lisätty pizzaan paiston jälkeen.


Kinkku-pepperoni-ananas-aurajuusto-säilykepaprika


Näistä pizzoista nautitaan meillä nyt useamman päivän ajan ja mielestäni näitä pizzoja voisi aivan hyvin myös pakastaa myöhemmin syötäväksi. Uudelleen lämmitettäessä uuni on aivan ehdoton, silloin pohjan rapeus säilyy ja pizza on lähes yhtä herkulllista kuin tuoreena. :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti